OBZOR ke stažení

Správa železniční dopravní cesty během šesti měsíců zrekonstruovala nádražní budovu v Nižboru na Berounsku. Stavební práce za přibližně 6,5 milionu korun bez DPH zrealizovala společnost Dosta. Předmětem stavebních úprav byl jak exteriér, tak interiér více než sto let staré budovy.
Nová je střecha i fasáda objektu, zásadními úpravami prošly čekárna pro cestující, dopravní kancelář i denní místnost výpravčích.

Spodní část fasády je do výšky 1,5 metru opatřena sanační omítkou, do zhruba čtyř metrů je ošetřena trvalým transparentním antigraffiti nátěrem. Na střešní krytiny se použil oplastovaný plech. Obnovily se také všechny klempířské konstrukce na fasádě i na střeše, na které byl nově doplněn hromosvod.

Nová jsou i oznamovací zařízení, zejména hodiny na fasádě směrem k nástupišti a prosvětlená tabule s názvem železniční stanice. Instalovaný mobiliář v provedení antivandal tvoří zejména lavice a odpadkové koše. Čekárna pro cestující má novou omítku i podlahu, v jejím rohu se vybudovala vestavba služebního hygienického zařízení.

V rámci opravy výpravní budovy proběhla také revitalizace veřejných WC, která se nacházejí v samostatném objektu. Ta jsou nyní přístupná bezbariérově. Veřejná WC spojuje nově s nástupištěm chodník, zpevněné plochy v okolí výpravní budovy prošly úpravou a u nástupiště se mírně rozšířily.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy SŽDC
 

Právě přítomno: 289 hostů a žádný gestor